Gezond in de natuur

Vandaag is de langste dag van het jaar, wat in verschillende landen wordt gevierd als Midzomer. Vooral in Zweden is het een grote, officiële feestdag met openluchtfestivals en traditionele dansen rondom de meiboom.

De naam midzomer stamt af van de tijd dat men het jaar in twee seizoenen verdeelde: een zomer- en een winterseizoen. Midzomer gaf precies het midden van het zomerseizoen aan en was tevens het hoogtepunt. Voor ons is Midzomer juist het begin van de zomer. Een seizoen waarbij we meer buiten te vinden zijn en de zon ons voorziet van lange, warme dagen. Voor veel mensen is het een tijd om erop uit te trekken en in binnen- of buitenland op vakantie te gaan. Het is een mooi moment om meer tijd in de natuur door te brengen.

De natuur heeft een heilzame werking op ons, zowel lichamelijk als geestelijk. Hippocrates, een arts uit de Griekse oudheid die wordt beschouwd als de grondlegger van de westerse geneeskunst, schreef zijn patiënten vaak wandelingen in de buitenlucht voor. Iets wat je je nu misschien niet voor kunt stellen. Wij zijn toch vooral gewend dat we medicatie of therapie krijgen voorgeschreven wanneer we bij de huisarts langs gaan.

De laatste jaren worden echter steeds meer onderzoeken gedaan naar het effect van de natuur op onze gezondheid. Het blijkt dat zelfs maar een paar minuten per dag buiten in de frisse buitenlucht vertoeven tal van positieve effecten op ons heeft. Breng je die tijd buiten in een bos of ander natuurlandschap door, dan versterkt dat het effect. Zo bevordert tijd doorbrengen in de natuur ons kortetermijngeheugen, het stimuleert creativiteit en verlicht depressieve klachten en angsten. Daarnaast verhoogt een wandeling in het bos je immuunsysteem en het verkleint de kans op ontstekingen. Bij sommige van de onderzoeken bleek dat je er eigenlijk niet eens voor naar buiten hoeft: diverse van deze voordelen werken al wanneer je enkele minuten naar een afbeelding van natuur kijkt. Dat geeft wel aan hoe belangrijk de natuur is voor ons welzijn.

Laat je de vandaag dus door de zon naar buiten lokken en wandel een blokje om na je lange werkdag of ga zelfs op de fiets naar je werk als dat mogelijk is. Zelf geniet ik vandaag extra van onze nieuwe tuin en de bloemenweide die nu uitgebreid bloeit. De Voetspiegel zal vanaf volgende week 2 weken zijn gesloten ivm de zomervakantie. Daarna ben je van harte welkom om weer langs te komen en tijdens hete dagen te genieten van de koelte van de praktijkruimte in ons souterrain.