Zelf massageolie maken

Vandaag ben ik bezig met het maken van sinaasappelolie. Ik gebruik deze naast als massageolie graag als handcrème. Je hebt maar een beetje nodig om je handen ermee in te crèmen. De geur is heerlijk en sinaasappel heeft een voedende werking. Ook fijn voor droge plekjes of om je benen (als je die scheert in de zomer) af en toe royaal mee in te smeren.

Zelf massageolie maken is heel eenvoudig. Je vult een (jam)potje met een goede basisolie, bijvoorbeeld biologische zonnebloemolie of abrikozenpitolie, en voegt daar kruiden of citrusschillen aan toe. Wanneer je verse kruiden gebruikt, kun je deze het beste eerst wassen (om alle beestjes eraf te spoelen) en dan laat je ze uitlekken. Voordat ze in de olie gaan is het belangrijk dat ze helemaal droog zijn om de kans op schimmelen te verkleinen.

Schud de olie goed en zorg ervoor dat de kruiden/schillen helemaal bedekt zijn met olie. Dan kun je het geheel een paar dagen op de vensterbank in de zon zetten, zodat de werkzame stoffen langzaam worden afgegeven aan de olie. Als je wilt kun je je olie daarna zeven, maar je kunt de kruiden of schillen ook gewoon laten zitten. Ik vind dat er extra leuk uitzien. De olie kun je het beste bewaren in flesjes van bruin glas. Je kunt aan je olie ook nog enkele druppels etherische olie toevoegen voor een extra krachtige geur. Als je de olie een koele, donkere plek bewaart dan blijft het maanden goed.

Ik maak altijd kleine flesjes, zodat ik zeker weet dat het goed blijft. Na gebruik kun je de flesjes eenvoudig in de vaatwasser doen en hergebruiken. Zo kun je gemakkelijk je eigen olie maken. De olie is ook heel geschikt als basis voor bijvoorbeeld gezichtscrème of bodymilk. Wel is het belangrijk om na het inoliën niet meteen met je huid in de zon te gaan zitten!