Sunday, 31 March 2019 07:31

Internationale vrouwendag


Vandaag is het internationale vrouwendag en ergens vind ik dat een beetje raar. Als we gelijkwaardig zijn, waarom hebben vrouwen dan één speciale dag in het jaar? Zijn die andere 364 dagen dan mannendagen? Het feit dat ik het raar vind, geeft gelukkig aan dat het niet langer vanzelfsprekend is dat vrouwen moeten strijden voor gelijkwaardigheid.

Dat op heel veel gebieden vrouwen de afgelopen eeuw gelijke rechten hebben gekregen. We mogen het beroep kiezen en uitoefenen dat we willen, zelf ons geld beheren, een levenspartner uitzoeken en we kunnen dit jaar 100 jaar vrouwenkiesrecht vieren. Afgelopen week vielen onze stempassen voor de Provinciale Statenverkiezing binnen en geen moment stond ik erbij stil dat het eigenlijk best bijzonder is dat we allebei zo’n pas kregen. 100 jaar geleden was dat nog ondenkbaar. 
De internationale vrouwendag schenkt aandacht aan gebieden in de maatschappij waar gelijkwaardigheid nog niet vanzelfsprekend is en in dat opzicht is het goed om daar een dag voor in te stellen. Zelf ondervind ik geen nadeel van mijn vrouw-zijn. Sterker nog, ik ben er heel blij mee. Het thema solidariteit onder vrouwen spreekt me wel erg aan. Want hoe vaak bekritiseren we andere vrouwen, wedijveren we met hen of voelen we ons jaloers? Het gevoel van ‘Sisterhood’ is ver te zoeken, terwijl dat juist zoveel kan brengen. 

Een zusterschap kun je zien als verbondenheid tussen vrouwen in alle soorten en maten. Het gaat om andere vrouwen bekrachtigen, ondersteunen, liefhebben, helpen en motiveren. Door andere vrouwen niet langer als concurrent maar als zuster te zien, creëer je veel meer vrijheid voor jezelf. Dan hoef je jezelf niet langer steeds met anderen te vergelijken. Want andere vrouwen bekritiseren slaat heel gemakkelijk om naar jezelf bekritiseren. Kun je met mededogen naar andere vrouwen kijken, dan kun je dat waarschijnlijk ook gemakkelijker naar jezelf. Vandaag is een mooi moment om daar eens bewust bij stil te staan. Fijne vrouwendag!

Dit prachtige schilderij komt van Claudia Tremblay.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.