Voorjaarsschoonmaak


De lente hangt in de lucht en met een weekend vol zon en 15 graden is die echt voelbaar. Ik krijg daar altijd veel energie van, zeker na de donkere wintermaanden.

Vroeger was het gebruikelijk om in februari een voorjaarsschoonmaak te houden. In de winter was men, vaak met heel grote gezinnen, veel binnen te vinden en het voorjaar was een heerlijk moment om alles eens lekker op te frissen. Ramen open, alle mufheid naar buiten en frisse lentelucht naar binnen. Misschien merk je bij jezelf ook de behoefte om schoon te maken of op te ruimen. Zodra die felle lentezonnestralen je huis binnenvallen, zie je stof extra goed liggen. Of merk je dat je ramen weer eens gewassen mogen worden.

Daarnaast is februari ook een mooie tijd om je lichaam een voorjaarsschoonmaak te geven. Tijdens de winter zit je extra veel binnen, ga je steeds van koud naar warm en krijg je weinig zonlicht. Daarnaast bewegen de meeste mensen minder en eten ze meer. Je kunt merken dat je minder energie hebt of je zelfs somberder voelt dan normaal. Niet voor niks krijgen veel mensen juist in de winter de griep of een flinke verkoudheid. Je lichaam kan na deze koude wintermaanden dus wel een opschoonbeurt gebruiken. Dit kun je doen door anders te eten, meer water te drinken en er lekker op uit te trekken. Wandelen in het lentezonnetje kan wonderen doen en de frisse lucht zorgt ervoor dat je je meteen energieker voelt. Een voetreflexbehandeling of massage kan je ook helpen om opgebouwde afvalstoffen af te voeren en zorgt ervoor dat je beter in je vel zit.

Geniet van de zon dit weekend!