Regressietherapie

Wanneer je een probleem ervaart in het heden, vindt dat vaak zijn oorsprong in het verleden. Net als onze voeten voetstappen achterlaten in het zand, laten alle gebeurtenissen die we meemaken afdrukken achter en vormen ze onze persoonlijkheid. Regressietherapie is een doeltreffende methode om het verleden te herbeleven en zo te verwerken. Het woord regressie betekent teruggaan in de tijd. Bij regressietherapie gaan we via gerichte gesprekstechnieken op zoek naar de oorsprong van een klacht of probleem.

Ieder mens krijgt in zijn of haar leven te maken met moeilijkheden en problemen. Ruzies, ontslag, ongelukken, ziekte, scheiding of verlies van geliefden kunnen er allemaal voor zorgen dat we een tijdlang flink ontdaan zijn. Sommige veranderingen of problemen kun je zelf oplossen en doorwerken, maar andere hebben (blijvend) impact op ons functioneren en kunnen uiteindelijk lichamelijke klachten geven.

Vaak weet je niet meer precies waar een probleem, klacht of vaste overtuiging vandaan komt. Ze kunnen ons echter flink in de weg zitten. Met specifieke gesprekstechnieken helpt een regressietherapeut je terug te gaan naar de ervaring die ten grondslag ligt aan je huidige klacht. Door die ervaring te herbeleven, krijg je nieuwe inzichten die niet alleen mentaal, maar ook emotioneel, lichamelijk en energetisch doorwerken. Hierdoor is het mogelijk om snel van klachten af te komen. Naast problemen oplossen kun je met regressietherapie ook positieve en krachtige kanten van jezelf (her)ontdekken.

Er wordt bij regressietherapie geen gebruik gemaakt van hypnose. Je raakt tijdens een herbeleving vanzelf in een soort trance die te vergelijken is met de trance die optreedt wanneer je een spannende film kijkt. Je bent met je bewustzijn gewoon aanwezig, maar je focus ligt ergens anders.
Image
Voor welke klachten is regressietherapie geschikt?
Eigenlijk kun je regressietherapie inzetten voor allerlei klachten. Het is vaak erg effectief bij:
- fobieën en angsten
-gevolgen van pesten
-traumatische gebeurtenissen
-verdrongen herinneringen die wel je gedrag beïnvloeden
-depressies
-vermoeidheid en burn-out
-lichamelijke klachten zonder medische oorzaak

Maar je kunt ook een regressiesessie doen omdat je bijvoorbeeld benieuwd bent naar je levensdoel, je passies of jezelf verder wilt ontwikkelen.

Regressietherapie is niet geschikt voor mensen met schizofrenie of die een psychose hebben gehad.
Innerlijk kind-werk
Een belangrijk onderdeel van regressietherapie is innerlijk kind-werk. Veelal reageren we als volwassen in moeilijke situaties precies zoals we als kind hebben geleerd. We krijgen in onze jeugd allemaal te maken met teleurstellingen. Geen enkele ouder is perfect en kan aan al onze verwachtingen en verlangens voldoen. Voor een (jong) kind kan het echter veel dieper binnenkomen dan we beseffen. Als kind leggen we de schuld snel bij onszelf wanneer we ons eenzaam, afgewezen of teleurgesteld voelen. Wanneer er vaak ruzie is tussen ouders of er sprake is van een onveilige leefomgeving, kan dat ervoor zorgen dat een kind allerlei overlevingsstrategieën bedenkt. Die zijn op dat moment nodig, maar kunnen in ons latere leven zorgen voor problemen, vooral wanneer we relaties aangaan.

Bij innerlijk kind-werk maken we contact met dat stukje van onszelf dat als kind gekwetst, bang, boos of verdrietig was en ontdekken we waarom dat nog steeds zo’n belangrijke rol in ons leven speelt. We halen het kind in de sessie uit die situatie en geven dat stuk van onszelf alsnog de erkenning die het toen gemist heeft. Vaak werkt dat enorm helend, omdat we er nooit bij stil hebben gestaan welk effect een gebeurtenis op onszelf als kind had. Wanneer ons innerlijke kind geheeld wordt, voelen we onszelf vaak completer, beter in controle over ons leven en kunnen we spontaner en vrolijker zijn.

De foto hiernaast is van Alec Kondush - Burning man festival
Image